2.2.2015

Arvonluonti ja asiantuntijaverkostojen hyödyntäminen


Ahlström Capital on, kuten jo nimestä saattaa aavistaa, sijoitusyhtiö. Vaikka portfoliomme kautta työllistämme tuhansia ihmisiä, on varsinainen sijoituksista vastaava tiimimme hyvin pieni. Työn ydin on lupaavien sijoituskohteiden haravoimisessa ja löytämisessä. Kun sopiva ja potentiaalinen sijoituskohde on kiikarissa, tiimimme työtä täydentämään palkataan joukko eri alojen asiantuntijoita. Nämä väliaikaiset taistelutoverit ovat lakimiehiä- ja naisia, pankkiireita, konsultteja, tai vaikkapa ympäristöalan asiantuntijoita, jotka kukin kantavat kortensa kekoon niin sanotussa Due Diligence –prosessissa, jossa sijoittaja pyrkii selvittämään juurta jaksaen potentiaalisen kohdeyrityksen toimintaa kaikista relevanteista näkökulmista. Mikäli palapelin osaset loksahtavat kohdilleen, työn lopputuloksena on sijoitus uuteen yhtiöön ja lasi kuohuvaa työssä mukana olleiden ammattilaisten kesken.

Ennen kuin transaktio päästään allekirjoittamaan ja sinetöimään, on tietenkin tehtävä hartiavoimin töitä, usein tiukassa aikataulussa ja kellon ympäri. Nopeatahtinen ja intensiivinen tiimityöskentely eri alojen ammattilaisten kesken korostaa luonnollisesti ihmissuhteiden merkitystä ja niin sanottua asiakaskokemusta päämiehen ja agentin välillä. Yksinkertaistettuna hyvä tehty työ ja toimivat henkilökemiat voivat usein olla lähtölaukaus pitkäkestoiselle yhteistyölle mitä erilaisimpien projektien merkeissä.

Miten kaikki tämä liittyy luovuuteen, intohimoon ja taitoon – siis Inspired in -Finland hankkeen teemoihin? Sanomattakin on selvää että taitoa tarvitaan tarkassa työssä, ja luovuus on usein keskeistä monimutkaisia pulmia ratkottaessa, esimerkiksi kun tasapainoillaan pankkien ja yhtiön omistajien intressien välillä rahoitussopimuksia laadittaessa. Pitkistä päivistä ja hektisestä tahdista tuskin selviää ilman pientä intohimon liekkiä kohti omaa alaa. Hankkeen teemat ovat siten keskeisiä niin työn kuin taiteen alalla, ja samalla elämässä laajemminkin. Nämä perusteemat, toisin sanoen luovuuden, intohimon ja taidon harmonia, ovat välttämättömiä erinomaisten lopputuloksien aikaansaamiseksi, oli kyse sitten oopperasta tai sijoitusprosessin läpikäymisestä.

IIF-projektin myötä joukko johtavia suomalaisia yrityksiä on todennut näiden teemojen tärkeyden taloudellisen synkkyyden äärellä, ja päättänyt yhdistää voimansa tarkoituksena löytää uusia polkuja Suomen menestyksen rakentamiseksi seuraavan kolmen vuoden ajan. Projektin myötä toivomme nostavamme positiivisia ja uusia näköaloja suomalaisten tietoisuuteen. Rohkaisevat teot ja esimerkit vaikkapa lanseeratun kilpailun merkeissä ovat juuri niitä yksittäisiä konkreettisia askelia, joiden avulla maraton tämän hetken taantumasta saavuttaa maaliviivan jälleen kukoistavan ja kasvavan tulevaisuuden äärellä.

Sijoittajan näkökulmasta voisi todeta, että olemme käynnistäneet yhteisen prosessin jossa investoimme eri alojen asiantuntijoiden aikaa ja työtä yhteiseen projektiin siinä uskossa, että seurauksena huomisen Suomi on meille entistäkin toimivampi koti, jossa elämän ja yrittämisen sävelet yhdistyvät entistäkin kauniimpaan melodiaan. Tämä, jos jokin, olisi hyvä tuotto sijoitukselle.



Mikael Lilius
Sijoitusanalyytikko
Ahlström Capital

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti