16.2.2015

Kohti aurinkotaloutta

Fortumilla on visio aurinkotaloudesta. Aurinkotaloudessa energia tuotetaan auringosta peräisin olevana energiana joko suoraan aurinkosähkönä tai -lämpönä tai välillisesti jo nykyisinkin käytössä olevalla vesivoimalla ja bioenergialla, kaupallistumassa olevalla tuulienergialla ja geotermisellä energialla tai sitten kehittymässä olevilla uusilla tuotantomuodoilla kuten valtamerienergialla. Energiantuotanto ei tuottaisi kasvihuonekaasupäästöjä, mutta toimisi hyvän elämän mahdollistajana.

Missä ollaan tänä päivänä? Maailmassa elää 1,3 miljardia ihmistä ilman sähköä. Lähes 40 % maailman ihmisistä valmistaa ruokansa perinteisellä biomassalla, mikä on ongelma naisten aseman, talouden, turvallisuuden, paikallisten ympäristöpäästöjen ja ilmastonmuutoksen kannalta. Maailman sähköstä tuotetaan hiilellä lähes 70 % ja hiilen käytön oletetaan kasvavan pitkälle tulevaisuuteen. Kuilu aurinkotalouden ja energiajärjestelmän nykytilan välillä ei voisi olla suurempi.

Onko siis aurinkotalous haihattelua vai voiko sillä olla menestymisen edellytykset?

Ilmastonmuutoksen hillintä maksimissaan kahteen Celcius-asteeseen edellyttää, että yli 80 % löydetyistä hiilivarannoista, puolet kaasuvarannoista ja kolmasosa löydetystä öljystä jätetään käyttämättä. Aurinkotalous on siis edellytys sille, että saamme rajoitettua ilmastonmuutoksen hyväksyttävälle tasolle.

Onneksi paljon on jo tapahtunut ja on tapahtumassa: erityisesti aurinkosähkön ja tuulivoiman teknologia on kehittynyt huimaa vauhtia, tuotantokustannukset ovat pudonneet ja investointien määrät kasvaneet. Viimeisen viiden vuoden aikana aurinkoenergian määrä on lisääntynyt 50 % joka vuosi ja tuulivoima yli 25 %. Kehitys jatkuu samaan suuntaan edelleen ja molemmat tuotantomuodot ovat jo kannattavia monilla markkinoilla.

Lisääntyvä uusiutuva energia vaatii tuekseen älykkään sähköverkon, joka mahdollistaa kaksisuuntaisen sähkönsiirron: sekä verkosta käyttäjälle että käyttäjältä verkkoon. Energiaa on myös kyettävä varastoimaan sekä siirtämään joustavammin maantieteelliseltä alueelta toiselle. Ekotehokas rakentaminen ja sähköinen liikenne muuttavat sähköverkkojen lisäksi maailmaa ympärillämme monella tapaa.

Muutosta tukemaan tarvitaan myös aktiivisia kuluttajia, joiden kulutus seuraa paremmin tuotantoa. Kuluttajien energiankäytön seurantaan on jo nyt tuotteita ja ratkaisuja, joilla voi seurata reaaliaikaisesti kodin sähkönkulutusta tai ohjata kodin lämmitysjärjestelmää valitsemaan edullisimman tavan tuottaa lämpöä.

Energiaa tarvitaan maailmassa jatkossa yhä enemmän: erityisesti sähköä, mutta myös lämpöä ja jäähdytystä. Miten energiaa voitaisiin tuottaa ja käyttää puhtaammin ja tehokkaammin? Tähän kaipaamme tuoreita ideoita ja uutta näkökulmaa, luovuutta ja intohimoa.


Heli Antila
teknologiajohtaja, Fortum

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti